;

Görögkatolikus liturgikus nyomtatványokkal gazdagodott a könyvtár

Majdnem 200 éves a legrégebbi kiadvány abban a liturgikus tárgyú könyvgyűjteményben, amely Ivancsó István atya adományaként mától a főiskola könyvtárát gazdagítja.
István atya 52 évvel ezelőtt, kispap korában kezdte el gyűjteni azokat a görögkatolikus kiadványokat, amelyek közül az első és egyben számára legkedvesebb még a nagyapjáé volt. A gyűjtemény második darabja egy olyan zsolozsmáskönyv, melyet Jőcsák Máté Mihály atyától kapott 1981-ben, de szerepel a most átadott könyvek között az az énekeskönyv is, amit édesanyjától kapott az elsőáldozására, s amelyben édesanyja kézírása is megtalálható, a Boksay-liturgia kottája 1911-ből, az oktoéchosz szláv és magyar nyelvű kottái és Roskovics Ignác levelezései is. A gyűjteményben az egylapos nyomtatványtól kezdve ezer oldalnál is  nagyobb terjedelmű könyv egyaránt található.

István atyát elsősorban az értékmegőrzés motiválta fél évszázados gyűjtőmunkájában, s hogy ezek a kiadványok ne váljanak az enyészet martalékává, hanem görögkatolikus egyházunk múltjának dokumentumaiként megmaradjanak az utókor számára. Négy kritérium volt a gyűjteménybe kerülő darabokkal szemben: görögkatolikus, liturgikus témájú, magyar nyelvű és nyomtatásban megjelent kiadvány legyen. István atya elárulta, hogy a szívéhez legközelebb azok a könyvek állnak, amelyek „agyon vannak imádkozva”, amelyeken erősen látszik a mindennapi használat, s némelyiket már többször újra is kötöttek, mert folyamatosan használták őket.

A mintegy 400 példányból álló könyvgyűjteményt egy teljes leltári listával vette át Kührner Éva főkönyvtáros, de a gyűjtemény darabjait korábban Görög katolikus liturgikus kiadványaink dokumentációja I-II. címmel (2016. és 2018.) két kötetben is feldolgozta a gyűjtő.

„Befelé potyognak a könnyeim” – mondta István atya az átadást követően. „Szomorú megválni ettől a hatalmas és szívemhez nőtt gyűjteménytől, de úgy érzem, nem teljes megválás ez, hiszen a könyvek és kiadványok a legjobb helyre kerülnek, őrzik, ápolják és kutathatóvá teszik őket az utánunk jövő görögkatolikus generációk számára. A gyűjtésben segítségemre volt a feleségem is, aki módszeresen kereste az olyan érdekességeket, amelyekhez nem lehetett hozzáférni. Az ismerőseinket arra buzdította, hogy ha már nem használt régi görögkatolikus lelkiségi, liturgikus kiadvány van a birtokukban, azt adják a gyűjteménybe. Én most ezt az „életművet” átadom, és én is arra buzdítok mindenkit, hogy akinek régi nyomtatott, vagy tárgyi görögkatolikus emléke van, azt akár megőrzésre, akár adományként adja a Görögkatolikus Múzeumnak, vagy a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola könyvtárának, mert ezeken a helyeken szakszerű, klimatizált helyen tárolják, megjavítják, restaurálják – és az utókornak bemutatják görögkatolikus örökségünket."

Fotó: dr. Obbágy Veronika, Vándor Ilka
 

 

Kapcsolódó galéria