;

Natale Loda Professzor szemináriuma Főiskolánkon

"Ekkléziológia és egyházjog" címmel tartott szemináriumot  február 15-18. között a Pápai Lateráni Egyetem kánonjogásza, Don Natale Loda professzor.

Előadásaiban beszélt a kánonjog szerepéről és elhelyezkedéséről a teológia világában, azoknak egymást kiegészítő, egymásra kölcsönösen ható, funkcionálisan különálló és a közösséget érintő szerepeiről. A professzor bemutatta két meghatározó személy álláspontját ebben a tematikában.

Az egyik Rudolph Sohm (1841-1917) német jogász, egyháztörténész és teológus, aki főbb művei között római és német jogi, valamint kánonjogi és egyháztörténeti műveket publikált. Egyházjogi tanulmányaiban Sohm azt elemezte, hogy a korai egyház fegyelmi rendszere milyen elemekre épült és benne a Szentlélek ereje, mint az egyház „karizmája”, hogyan működtette a keresztények gyülekezeteit. Munkájában tovább elemezte azt a folyamatot, ami aztán elvezetett a 20. századi egyház institucionális egyházjogi állapotához.

Egy másik nagy szerző, Nikolaj Afanasiev (1893-1966) orosz ortodox teológus „eucharisztikus ekkléziológiájának” szempontjaiból is kaphattak a hallgatók ízelítőt, melyek hatással voltak Alexander Schemann, John Meyendorff, Dumitru Staniloae és John Zizioulas teológusok munkáira is.

A vendégprofesszor szívesen válaszolt az egyház életét érintő aktuális kérdésekre is, melyeket a hallgatók nagy aktivitással és különös érdeklődés mellett tettek fel.

Dr. Gyurkovics Miklós rektor-helyettes köszöntőjében elmondta, hogy a világjárvány okozta nehézségek közepén is kiállták a próbát azok a kapcsolatok, barátságok és kötődések, melyek összekapcsolják a teológiai intézményeket a világban, s ennek egyik szép megnyilvánulása volt ez a tanulmányi, szemináriumi alkalom Loda professzor jelenétében.

Horváth Tamás atya
Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola