"Keleti teológia, bizánci lelkiség" címmel hat féléves képzést indított tavaly ősszel a Görögkatolikus Metropólia. A 2022-ig tartó előadássorozat célja, hogy megismertesse az érdeklődőkkel a keleti egyházat, a keleti kultúrát és művészetet.

A kurzusnak a járványhelyzet miatt ezúttal főiskolánk ad otthont. A második félévben hat előadásba lehet bekapcsolódni.
Az előadásokat egyelőre csak online, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola weboldán keresztül lehet követni, IDE kattintva. Amennyiben enyhítenek az életben lévő korlátozásokon személyesen is részt vehetnek az érdeklődők az előadásokon.
A második félév az alábbiak szerint alakul:


• február 25. (csütörtök) 18:00 óra - Orosz Atanáz püspök: Mit tanulhatunk az egyházatyáktól?
• március 11. (csütörtök) 18:00 óra - Gyurkovics Miklós: A Biblia értelmezése a görög egyházatyák olvasatában
• március 18. (csütörtök) 18:00 óra - Papp Miklós: A házasság a keleti kereszténységben
• április 7. (szerda) 18:00 óra - Nacsinák Gergely: Modern keleti lelkiségi mesterek
• május 5. (szerda) 18:00 óra - Seszták István: Létezik-e görögkatolikus teológia?
• június 9. (szerda) 18:00 óra - Kurt Koch bíboros: A keresztény egység útjai: katolikusok és ortodoxok


A keleti kereszténység, a bizánci egyház világa iránt évtizedek óta nem szűnő érdeklődés mutatkozik Európában. Az egyházatyák gondolataiból táplálkozó teológiai gondolkodás, az ikonfestészet és az ikontisztelet sajátosságai, a keleti szerzetesség életformája, a méltóságteljes liturgia és a lelkiélet sokrétű formái sokak számára vonzónak tűnnek. Ugyanakkor számos félreértés és megalapozatlan elvárás is kapcsolódik a bizánci kereszténységhez, a teológiai források és a tényleges egyházi élet ismerete sok kívánnivalót hagy maga után.
A 2020 októberében útjára indult, több évre tervezett előadássorozat magyar és nemzetközi tekintélyek együttműködésével hiteles betekintést kíván nyújtani ebbe a gyakran titokzatosnak és megközelíthetetlennek tűnő világba. Az átfogó ismereteket kínáló előadások rávilágítanak a keleti és a nyugati egyház különbségeire, de közkeletű félreértésekkel szakítva hasonlóságaikat és összhangjukat is kidomborítják. Nemcsak a keleti teológia mélységeit tárják fel, de a lelkiség, a művészet és a történelmi folyamatok terén is árnyalt képet kívánnak festeni.
A résztvevők minden alkalommal illusztrációkkal kísért egyórás előadást hallgathatnak meg, majd kérdéseket intézhetnek az előadóhoz, s az eszmecserét mindig kötetlen beszélgetés zárja, amelyhez szerény büfét biztosítunk. Az előadók minden alkalommal önálló munkavégzést igénylő egyszerű feladatokat is adnak, amelyek elvégzésének fejében a résztvevők tanúsítványt, oklevelet kapnak a kurzus elvégzéséről. Az előttünk álló évtizedek, évszázadok egyik legfontosabb kérdése, hogy valóban fog-e tudni két tüdővel, keleti és nyugati tüdővel lélegezni a kereszténység – képzésünk azoknak kíván segítséget nyújtani, akikben megvan az igény erre a tágasságra.

forrás: Görögkatolikus Metropólia

Linkajánló


Kapcsolat


H-4400 Nyíregyháza, Bethlen G. u. 13-19.
+36 42 597-600