A Szinódusi út jegyében a Görögkatolikus Metropólia a "Nem a szolgaság lelkét kaptátok ugyanis" (Róm 8,15) címmel hirdette meg középiskolás tanulók számára hittanversenyét a 2021/2022-es tanévben.

Az idei középiskolás hittanversenyre összesen 46 csapat nevezett, amelyek közül a legjobb 13 jutott be az országos döntőbe, ami Máriapócson 2022. április 2-án zajlott le.

Akathisztosz imádsággal kezdődött a verseny a kegytemplomban, majd a Családvár épületében folytatódott a versengés.

Inántsy-Pap Ágnes főszervező köszöntője után Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök buzdító gondolatai következtek, majd Kiss László atya tartott egy rövid szakmai értékelést a verseny első szakaszáról.

Ezt követően Szabó Tamá, a Nyíregyházi Egyházmegye pasztorális helynöke értékelte a feladatmegoldásokat, amiket a szóbeli fordulóra való készülés során készítettek a diákok. A feladat a következő volt:

„2033-at írunk, a feladatotok az, hogy a 2022-es Egyházközösségeteknek írjatok egy Messenger üzenetet! Miről szóljon az üzenet? Meséljetek a Görögkatolikus Egyházunk 2033-as helyzetéről! pl. Milyen örömeitek vannak?  Milyen programokat szerveztek? Milyen szertartásokat végeztek?  Továbbá hívjátok fel a figyelmüket az akkori nehézségeik és hiányosságiak következményeire is!”

A döntő legmeghatóbb pillanatai azok voltak, amikor a diákok felolvasták azt az imádságot, ami az ő lelkükben született meg a béke óhajával.

Az egyik legszebb imádság, ami a versenyen született:

„AZ ATYA, A FIÚ ÉS A SZENTLÉLEK NEVÉBEN, AMEN!

KÉRÜNK TÉGED VIGASZTALÓ SZENTLÉLEK, ÁRAZD LE REÁNK A BÉKESSÉG GYÜMÖLCSÉT. LÉGY MELLETTÜNK E NEHÉZ IDŐSZAKBAN.

ADD, HOGY AZ ÁRTATLAN GYERMEKI LELKEK SÉRELMEK NÉLKÜL VÉSZELJÉK ÁT A HÁBORÚ TÉPÁZTA NAPOKAT.

KÖNYÖRGÜNK HOZZÁD, HOGY SENKI SE KÉNYSZERÜLJÖN EMBERTÁRSAI ÉLETÉNEK KIOLTÁSÁRA ÉS ELESETT FIVÉREINK BÉKESSÉGRE LELJENEK KARJAIDBAN.

ADD, HOGY ÉLETÜNKET ÉS HITÜNKET A GONOSZ BÉKLYÓI NÉLKÜL SZABADON MEGÉLHESSÜK.

KÖLTÖZZ SZÍVÜNKBE, TISZTÍTSD MEG LELKÜNKET MINDEN FÁJDALOMTÓL ÉS AGGÓDÁSTÓL.

AZ ATYA, A FIÚ ÉS A SZENTLÉLEK NEVÉBEN, ÁMEN”

A versengés során volt még Activity játék, ahol körülírással kellett megfejteni, hogy mire is gondolt a  csapattárs. Egy izgalmas keresztrejtvényt is meg kell oldani a diákoknak, végül egy feleletválasztós tesztsort kellett megoldani, ami a korábbi fordulók anyagára épült.

A végeredmény a következőképpen alakult:

  1. Apáti Nándor, Gánicz Dávid, Riczu Zsombor – nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium,

Felkészítő tanár: Dr.Véghseőné Papp Zsuzsanna

 

  1. Gulyás Patrik, Iváncsik Panna, Manzák Sára - nyíregyházi Szent Miklós Gimnázium

Felkészítő tanár: Ft.Sivadó László

 

  1. Dulányi Jázmin, Varga Rebeka, Véghseő Tamás- nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium,

Felkészítő tanár: Dr.Véghseőné Papp Zsuzsanna

 

A verseny összeállításában és lebonyolításában külön köszönet illeti Inántsy-Pap Ágnest, Riczuné Vadász Csillát, Grunda Dávid atyát, Kiss László atyát és Salai Szabolcs atyát, illetve a Máriapócsi Kegyhely munkatársait.

Linkajánló


Kapcsolat


H-4400 Nyíregyháza, Bethlen G. u. 13-19.
+36 42 597-600