A Szent György napja körüli népszokások, mondókák közül ez a – Bálint Sándor vallási néprajzkutató gyűjtéséből származó – két sor mély gondolatokat rejt számunkra.

Várjuk a tavaszt, a jó időt – nem csak meteorológiailag.

Kertünkben (a megfáradt szívekben, a szeretetválsággal küzdő családokban, az elidegenedett lakókörnyezetekben, a viszályokkal terhes hazában, a meghasonlott, vén Európában, az abcdefghblmklmnlmbtqiprstvxyz-fertőzte világban) fázik, majd’ megfagy a „bárány”, az ember tisztább, ártatlanabb, igazabb énje. Tarol a halál kultúrája, fagyossá tesz talajt s levegőt s létet a „homo homini lupus” farkasordító hidege.

Süss fel, nap, igazság, szépség, emberség; bukj fel, bennünk lévő, mélyre bújt szív-jóság, legyen erőnk, bátorságunk, akaratunk a báránysághoz.

Ez így olyan, mint Münchausen. Saját üstökünknél fogva nem sikerülhet. Így hiábavaló, meddő a várakozás.

Amikor mi bárányra gondolunk, nem tudunk nem gondolni hitbeli hátterünk többletére. A bárány vérével megjelölt szabadító éjszakára, a Jó Pásztor példázatára, s mindenekelőtt az Isten Báránya áldozatára. Ő, a nagybetűs Bárány fázik leginkább, majd’ megfagy a hitetlen világban.

Bizonnyal didereg olykor bennem s miattam is.

Szégyenünk, de vacog biz’ néhanapján abban az akolban is, amelyet egyháznak mondunk s az ő népének vélünk.

Mégis.

Szent György vértanú volt. Mélyen hitt a Bárány győzelmében, halált letipró és életet szerző feltámadásában. Ezért lett élete győztes élet.

Ezért lehet – hisszük, lehet, mert győztes a Bárány –; igen, lehet az életünk minden sárkányokon (didergéseken, félelmeken, botlásokon, bűnökön, covidokon, járványokon, halálokon túl is) bárányos diadalt arató győzedelem.

Fiatal lelkipásztorként rendszeresen rúgtam a labdát a Napsugár SC papi csapatában. Egy alkalommal jótékonysági tornán vettünk részt, ahol az Újpest öregfiúk-csapatától egy félidő alatt vagy nyolc gólt kaptunk. Hiába köptük ki a tüdőnket, hiába lógott a nyelvünk, a profik kigurigáztak bennünket. És akkor jött a közönség éneke, amely akár megalázó is lehetett volna – valójában kedves biztatásként hatott a Napsugár SC verítékező játékosai számára: „Süss fel, nap, fényes nap…”

Remélem, nem állsz ilyen súlyos vereségre, testvérem, az élet küzdelmében. De engedd meg, hogy Szent György napján biztassalak: életünk Napja és Báránya ugyanaz.

Ez persze képzavar, mégis valóság, hitbeli bizonyosság:

Nem fog(unk) megfagyni.

Dr. Obbágy László

Linkajánló


Kapcsolat


H-4400 Nyíregyháza, Bethlen G. u. 13-19.
+36 42 597-600