2021. június 27-én került sor főiskolánk 71. tanévzáró ünnepségére a Szent Atanáz-teremben és a püspöki székesegyházban. Ünnepségünket Kocsis Fülöp metropolita, Orosz Atanáz és Szocska A. Ábel püspök atyák is megtisztelték jelenlétükkel.

Hagyományainktól eltérően idén ünnepi vecsernyével kezdődött ünnepségünk. Ünnepi beszédében Kocsis Fülöp érsek atya a hála fontosságára hívta fel figyelmünket.  Az elmúlt év, a pandémia alatti korlátozások után hálásak lehetünk, hogy imádkozva, a végzős hallgatókat ünnepelve együtt lehetünk.

 „Mi közünk hozzád, Jézus, Isten Fia?” – tette fel a kérdést Seszták István atya ünnepi beszédében. Az itt tanuló hallgatók arra kapnak meghívást, hogy rájöjjenek és felfedezzék, hogy közük van Valakihez, az Isten Fiához. Ez a kapcsolat, közösség, az Isten ajándéka, az a talentum, amit mindenki megkap élete kezdetén. Az Istennek gondja van ránk, törődik velünk még a tanulmányok ideje alatt is. Ez a „közünk van Jézushoz” az alapja a tudás gazdagodásának, a mozgatója a vágynak, hogy többet tudjunk meg a felfoghatatlanról.

Ezt követően a diplomák átadása következett. 

A licencia diplomákat Kocsis Fülöp érsek atya, a teológus diplomákat Orosz Atanáz püspök atya, a hittanár-nevelőtanár mester diplomákat Szocska Ábel püspök atya adta át.

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola a 2020. évben az Eperjesi Egyetem Teológiai Fakultása professzor emeritusának, Bohács Béla atyának adományozta a Szent Atanáz Díjat. Tavaly előbb a pandémia, majd Béla atya elhunyta miatt nem tudtuk átadni a díjat.  Most felesége és fia vették át a plakettet és oklevelet Kocsis Fülöp érsek atyától.

Bohács Béla az Eperjesi Egyetem és a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola közötti koordinátori tisztséget csaknem két évtizeden át látta el. Együttműködésünk elsősorban a tudományos kutatás területén, konferenciák szervezésében, kölcsönös publikációs lehetőségek felkínálásában és teljesítésében nyilvánult meg.

Intézményünkben 1961-ben Bodnár István, Keresztes Gábor, Sivadó János és Vatamány Albert atyák fejezték be tanulmányaikat. 1971-ben Damjanovich József, Rakaczki Mihály, Tóth Mihály atyák fejezték be tanulmányaikat. Sajnos ma már senki sem él közülük, így arany- és gyémántdiplomát nem adhattunk át. 1956-ban Ádám Péter, Barna Sándor és Szabó Sándor atyák fejezték be tanulmányaikat. 65 év elteltével már csak Szabó Sándor atya vehette át a vasdiplomát Szocska Ábel püspök atyától.

A tanévzáró ünnepség lezárásaként a könyvjutalmak átadására került sor, mellyel főiskolánk a tanév során kiemelkedő tanulmányi eredményt felmutató hallgatókat jutalmazza.

 

Minden végzős hallgatónak szeretettel gratulálunk! Eredményes munkálkodást, a tudás kamatoztatását, ahhoz Isten áldását és jó egészséget kívánunk!

Linkajánló


Kapcsolat


H-4400 Nyíregyháza, Bethlen G. u. 13-19.
+36 42 597-600