Szent Kereszt előestéjének ünnepén, szeptember 13-án rendkívüli és rendhagyó módon zajlott a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola tanévnyitója. A főiskola oktatói, munkatársai, papnövendékek és világi hallgatók a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban gyűltek össze egy ünnepi vecsernyére. A szertartáson részt vett Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke is.


A vecsernye után dr Véghseő Tamás, a főiskola rektora tartott ünnepi beszédet. Megemlékezve a főiskola 70 évvel ezelőtti indulásáról, Dudás Miklós alapító püspök helyzetéről és tettéről elmélkedett, aki az akkori vallásellenes, ateista időszakban is a jövőt építette a kilátástalanság és jövőtlenség idején. Őt igazolja, hogy a hittudományi főiskola azóta is betölti hivatását. A jelen helyzetre és az ünnepre utalva, a következő gondolatokkal zárta beszédét:
„In cruce salus – A Keresztben van a mi üdvösségünk. És Krisztus Urunk Szent Keresztje a Golgota ormán áll. Fel kell menni az emelkedőn. Bármennyire is meredek, bármennyire is nehéz, bármennyire is csábít a lefelé vezető út, a Kereszt és benne az üdvösség – a krízis egyedüli jó megoldása – odafent van.”
Mivel jelen járványügyi helyzetben nem kerülhetett sor az arany-, gyémánt- és vasdiplomák átadására, ezért a rektor a beszéde után felsorolta az ünnepeltek nevét. Az 50 évvel ezelőtt végzett Szarka József atya aranydiplomát, a 60 évvel ezelőtt tanulmányait befejező Szalka Béla atya gyémántdiplomát, a 65 évvel ezelőtt végzett Járási János, dr Keresztes Szilárd, Obbágy Miklós és Virányi György pedig vasdiplomát vehetnek át. A Szent Atanáz-díj átadására szintén jelképesen került sor ebben az évben, a díjazott idén Bohács Béla emeritus professzor lett.
Ezután került sor az intézményi ösztöndíjjak nyerteseinek felsorolására. A főiskola ösztöndíj nyertesei a 2020/21-es tanévben a következő hallgatók lettek:
Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj:
Kertész Renáta IV. évfolyam - osztatlan hittanár-nevelőtanár szak
Hodinka Antal Kiválósági Ösztöndíj:
Tamás László II évfolyam- osztatlan teológus szak
Liki Imre János ösztöndíj:
Figeczki Gábor V. évfolyam- osztatlan teológus szak
Szabó Jenő Ösztöndíj:
1.Szabó Bella Erika IV. évf. osztatlan hittanár-nevelőtanár szak
2.Dalanics Rita V. évf. osztatlan hittanár-nevelőtanár szak
3.Bodnár Péter IV. évf. osztatlan hittanár-nevelőtanár szak
Illés József Ösztöndíj:
1.Thodory Dorottya Mária II. évf. osztatlan hittanár-nevelőtanár szak
2. Éliás Krisztián Emil IV. osztatlan teológus szak

Álmos Zoltán Ösztöndíj:
1. Csatlós Hanna III. évf. osztatlan hittanár-nevelő tanár szak
2. Demendi Fanni II. évf. osztatlan hittanár-nevelő tanár szak
3. Stekler Ágnes I. évf. osztatlan hittanár-nevelő tanár szak.

Az ünnepi alkalom záróakkordjaként Ábel püspök éltette az arany-, gyémánt- és vasdiplomásokat, illetve a díjazottakat

Linkajánló


Kapcsolat


H-4400 Nyíregyháza, Bethlen G. u. 13-19.
+36 42 597-600