Oktatóink

Pregitzer Fruzsina

Pregitzer Fruzsina 1959. június 18.-án született Budapesten. Az ELTE Radnóti Miklós Gimnáziumában érettségizett, majd sikertelenül felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Egy évet a Nemzeti Színház Stúdióban tanult Bodnár Sándor, Simon Zoltán és Tatár Eszter irányítása alatt. Második próbálkozásra, 1978-ban felvették a főiskolára, ahol Marton Endre osztályába került. A neves rendezőt néhány hónappal azelőtt váltották le a Nemzeti Színház éléről Major Tamással együtt. Marton sajnálatos módon 1979 őszén elhunyt, így valójában irányítás nélkül maradt az osztálya. Ennek ellenére a főiskola nagy hatással volt rá olyan neves tanárainak köszönhetően, mint például Hegedűs Géza, Nádasdy Kálmán és Gáti József.

A diploma megszerzése után 1982-ben a Nemzeti Színház szerződtette, melynek nyolc évig volt a tagja. Első jelentős szerepe 1980-ban Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című művében Ilma szerepe volt. Mivel a későbbiekben nem kapott megfelelő feladatokat, több alkalommal vendégszerepelt a Játékszínben. Miskolcon is vendégként játszotta el Josie szerepét Eugene O'Neill Holt fény (Boldogtalan hold) című darabjában. Már a pálya elhagyásának gondolata foglalkoztatta, amikor 1990-ben a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház szerződtette.

Az egyik legszebben beszélő magyar színésznő, aki tehetségét nemcsak a színpadon, hanem a Magyar Rádió stúdiójában is kamatoztatta. Budapesten sokat rádiózott, ezt a tevékenységet Nyíregyházán a Magyar Rádió Nyíregyházi Stúdiójában folytatta, az azóta sajnálatosan megszűnt helyi közmédiában, amelynek rendszeres közreműködője, szerkesztője volt. Nevéhez fűződik a Móricz Zsigmond Színház Déryné-hadművelet elnevezésű akciója, mellyel a tájelőadások rendszerét modernizálva juttatják el a kultúrát Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lakóihoz. Már a Nemzeti Színház Stúdiójában tanított 1984-ben, ezt a munkát folytatta Nyíregyházán is. Itt budapesti mintára 1994-ben kezdtek színészképzésbe az akkori nyíregyházi igazgató, Verebes István kezdeményezésére. A művésznő színházi munkái mellett a 2011/12-es tanévtől beszédművelést oktat a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán. Drámajátékos foglalkozásokat is tartott a nyíregyházi Huszártelepen halmozottan hátrányos helyzetű, veszélyeztetett gyerekeknek. Több önálló estet állított már össze: Uram, nem látta Magyarországot?; Kicsi faluból való; Táncreakció; Nem viccelek, csak játszom; Legyen világosság!. A Magyar Kultúra Lovagjaként ezekkel a műsorokkal is a közművelődést szolgálja határainkon innen és túl.

Az életrajzot összeállította: Lakatosné Ircsik Teréz [2016]


Életrajzi adatok
Budapest, 1959. június 18.

Tanulmányok

  • 1973–1977: Radnóti Miklós Gimnázium
  • 1977–1978: Nemzeti Színház Stúdió
  • 1978–1982: Színház- és Filmművészeti Főiskola, színművész
  • 2002-2004: Nyíregyhézi Főiskola, egészségfejlesztő mentálhigiénikus
  • 2013-2014: Színház. és Filmművészeti Egyetem, színházi szaknevelő

Társulati tagság
1982–1990: Nemzeti Színház
1990–: nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház

Művészeti szervezeti tagság
2014–: Magyar Művészeti Akadémia, levelező tag

2021-től:  a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozat rendes tagja