;

Colloquium Clementinum III nemzetközi konferencia

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán 2023. április 20-án vette kezdetét a háromnapos Colloquium Clementinum III nemzetközi patrisztikus konferencia. Az esemény Dr. Gyurkovics Miklós tudományos rektorhelyettes ünnepélyes megnyitóbeszédével vette kezdetét. Rektorhelyettes atya kiemelte, hogy az esemény az alamóci Palacký Egyetem Szent Cirill és Metód Hittudományi Karával szoros együttműködésben került megrendezésre, kiemelve Veronika Černušková professzor asszony szerepét a megszervezésében. Az együttműködés eredményeként a Colloquium Clementinum-konferenciasorozat mára az Alexandriai Szent Kelemen munkásságával kapcsolatos kutatások vezető nemzetközi fórumává nőtte ki magát. Jól tükrözi ezt, hogy jelen konferencián összesen tíz ország tizenöt egyetemének huszonegy kutatója vesz részt.

Rafał Zarzeczny SJ, főiskolánk a Pápai Keleti Intézettel való kapcsolattartásának delegátusa méltatta a konferenciasorozat eredményeként kialakult szoros nemzetközi együttműködést, amely mára kontinenseket fog át, Argentínától Ausztráliáig, Olaszországtól Dániáig kötve össze kiemelkedő kutatókat. Rámutatott arra, hogy a múlt kutatásának kettős feladata a már megszerzett tudás gyarapítása, és annak megmutatása, hogy a vizsgált kérdéskörök miért relevánsak saját kora számára. Mindez komoly erkölcsi tartást is követel a kutatóktól, akiknek harag és részrehajlás nélkül kell tanulmányozniuk a múlt világát, a lehető legteljesebb tényszerűségre törekedve.

A háromnapos konferencia témája Alexandriai Kelemen Paedagogus-ának a kutatása. A konferencián bemutatott kutatási eredmények nemzetközi tudományos fórumokon és a főiskola idegen nyelvű tudományos folyóiratában az Eastern Theological Journalban kerülnek publikálásra.

Kapcsolódó galéria

Címkék