;

Fülöp atyával kirándultak a gimnazisták hittanversenyének győztesei

Az országos hittanverseny máriapócsi döntőjének győzteseit meglepetésként érte, hogy a nyereményeken kívül egy felvidéki jutalomkiránduláson vehetnek részt Fülöp metropolitával. A három bölcs csapatának tagja, Apáti Nándor beszámolóját olvashatják.
Június 4-én borongós időben indultunk Nyíregyházáról. Az eső egész úton esett, de ez csöppet sem szegte kedvünket, mert Fülöp atya rengeteg érdekességet mesélt a felvidéki fatemplomokról.

Útközben csatlakozott hozzánk Hricuta András atya, a felvidéki Istvántelke parókusa, aki tulajdonképpen az idegenvezetőnk volt.

Kalandos úton elértünk az első fatemplomhoz, amely Görbeszeg község nevezetessége. A fatemplomba belépbe tényleg teljesen más miliő fogadott minket, érezhető volt a különbség a kőtemplomhoz képest. Kívül-belül megcsodáltuk a templomot, majd a helyi atya kérésére elénekeltük a miatyánkot.

Következő állomásunk Kistopolya volt, amelynek fatemploma a görbeszegihez hasonlóan szintén Szent Mihály tiszteletére van fölszentelve. A templom gondnoka elmesélte a templom történetét, majd elénekeltük a „mélységes bölcsességgel” kezdetű tropárt énekeltük el. A gondnok vendégül látott minket reggelire: finom házi húsokat, frissen sütött kenyeret, medvehagymás pirogot és házi tejfölt kaptunk.  

Utolsó állomásunk Jármos Szent György-fatemploma volt. Bőrig ázva, de élményekkel gazdagon indultunk haza. köszönjük a lehetőséget!