;

Ősbemutató a Szent Miklós-székesegyházban

Nyíregyházán, a Szent Miklós-székesegyházban mutatja be március 17-én a Szent Efrém Férfikar az első magyar nyelvű, az Előszenteltek Liturgiájának szövegeire és dallamaira írt kórusciklust.

Bubnó Tamás Liszt Ferenc-díjas karnagy, főiskolánk oktatója, a Szent Efrém Férfikar és a Szent Atanáz Kórus vezetője még 2021-ben kezdte el komponálni azt a kórusciklust, melyet mostanra sikerült befejeznie. 

A homrogdi származású Bubnó Tamás egyházunk sajátos nagyböjti szertartásához, az Előszenteltek Liturgiájához már gyerekkora óta nagyon vonzódik, ma is őrzi azokat a kottás füzeteket, amelyeket szülei írtak a homrogdi hívek és a kórus számára, hogy a dallamok szépen és áhítattal szólaljanak meg.  

Március 17-én 17:30-tól a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban csendül fel először a kórusciklus a Szent Efrém Férfikar előadásában, s a változó részekben a kántorképzőben részt vevő hallgatók, a Szent Atanáz Kórus tagjai is közreműködnek.  

– A művet Fülöp metropolita atyának dedikálom, aki sok-sok éve támogat és bátorít egyházzenei munkálkodásomban, s ő is vezeti majd a liturgiát. Ábel püspök atyának és a Nyíregyházi Egyházmegye helynökének, Szabó Tamás atyának pedig köszönetemet fejezem ki, amiért lehetővé teszik, hogy a székesegyházban legyen az ősbemutató – mondta el Bubnó Tamás.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye