;

2024-ben ismét lesz Keleti teológia, bizánci lelkiség előadássorozat

Ebben a félévben is öt előadásból áll a Keleti teológia, bizánci lelkiség című előadássorozat, melynek most is a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola ad otthont. Az első előadást 2024. február 29-én 18 órakor tekinthetik meg az érdeklődők, melyet Solymári Dániel tart A Közel-keleti kereszténység helyzete címmel.

Solymári Dániel a nemzetközi kapcsolatok szakértője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál a nemzetközi kapcsolatokért felelős vezető. Nemzetközi összefüggésben szakterülete a segélyezés, a szubszaharai Afrika és a migráció. Négy kontinensen dolgozott ember és természet okozta krízisekben, nyomortelepeken, menekülttáborokban, valamint polgárháborúk során. Fő hivatásának az emberi peremvidékek felzárkóztatását és a magukra hagyottak méltóbb életkörülményeinek megteremtését tartja. Rendszeresen megfordul a Közel-Keleten, a térség történelmének, jelen helyzetének és vallási összefüggésének kiváló ismerője. Könyve jelent meg Ferenc pápa migrációs politikájáról (Vigilia, 2023) és a nemzetközi segélyezés keresztény és migrációs vonatkozásairól (Jezsuita kiadó, 2023). Előadásában a nemzetközi szakirodalom és saját tapasztalatai alapján mutatja be a térség keresztény viszonyait.

Szíria lehetséges békéjéről a következőket írta még 2020-ban: " Senki sem választhatja meg, hová szülessen. Számos olyan hely van ma a világon, ahol állandó fenyegetettségben élnek különböző nyelvű, vallású, világnézetű és etnikai összetételű csoportok, gyakran éppen egymásra jelentve kockázatot. Az országok közötti határok elmosódnak, a távolságok látszólag rövidülnek, színes kulturális olvasztótégelyek jönnek létre. Napjainkban egymástól elszigetelten élni szinte lehetetlen. Az együttélés elkerülhetetlen sorsszerűség, amely arra készteti a békességre vágyó, jóérzésű feleket, hogy szüntelenül keressék a másikkal való közösség vállalásának lehetőségét. Ez olyan kihívás, amelyben a kulturális hagyományok megőrzése és erősítése mellett csak a folyamatos, építő dialógus lehet elfogadható. A történelem sem kínál kész recepteket a népek közötti ,,társbérlet” rendezésére."

 

Helyszín: Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, Piarista köz 1., 211. terem

Időpont: 2024. február 29., 18:00 óra

Az előadásra érdemes regisztrálni a keleti.teologia@szentatanaz.hu e-mail címen.

Az előadássorozat félévi programja megtekinthető itt.

 

Szöveg: Görföl Tibor