;

Jézus és a qumráni közösség - December 7-én lesz utoljára Teológia Bár

 

FIGYELEM! A december 7-ére hirdetett Teológia Bár-kinek előadás elmarad. Az új időpontról később adunk tájékoztatást.

A 2023. év utolsó Teológia Bárjának előadója dr. Kustár Zoltán református lelkész, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Ószövetségi Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. Előadásának címe: Jézus és a qumráni közösség. 

Az előadó előzetes sorai az előadásáról:

A Biblián kívüli forrásokból tudjuk, hogy Jézus korában a zsidóság egyik fontos vallási irányzata az esszénusok mozgalma volt. Meglepő azonban, hogy róluk az Újszövetségben semmit sem olvasunk, holott a többi irányzatról, így a farizeusokról és a szadduceusokról sok mindent megtudunk. A modern kori régészet egyik legnagyobb felfedezése volt, amikor 1947-ben Júdea pusztájában, a Holt-tenger mellett egy barlangból bibliai kéziratok kerültek elő. Hamar kiderült, hogy egy Jézus-korabeli közösség könyvtárából valók, akik a pusztában szerzetesi körülmények között éltek, s akik maguk is az esszénus közösség tagjai lehettek. Az első felfedezéseket további letelek követték, s az ásatások a közösség telephelyét is napfényre hozták.  

Az előadás e régészti felfedezések és a biblián kívüli források fényében mutatja be a qumráni esszénus közösség életét, és keresi a választ arra a kérdésre, hogy lehetett-e kapcsolat közöttük és Jézus követői között. 

A Teológia Bárkinek előadói olyan témák közös áttekintésére vállalkoznak, amelyek által az érdeklődők közérthető stílusban nyerhetnek bepillantást a teológia mélységeibe. Bár a Teológia Bár görögkatolikus kezdeményezés, lelkületében ökumenikus, célja, hogy a Debrecenben élő teológusokat, egyetemistákat, vallásukat buzgón gyakorlókat és a tiszta szívvel Istent keresőket is egyaránt meg tudja szólítani. 

Időpont: 2023. december 7. 18.00 óra

Az előadás helyszíne: MYRA Kávézó, Debrecen, Petőfi tér 9.

Az olasz nyelvű előadásokat magyar nyelvre fordítjuk.  

Mindenkit szeretettel várunk!