;

Valódi keresztény misztika nyomában - Egyházatyák útmutatása a Teológia  Bár legutóbbi alkalmán

November 24-én este ismét Teológia Bár várta az érdeklődőket a debreceni Myra Kávézóban. Ezúttal Massimo Pampaloni jezsuita szerzetes, a nápolyi San Luigi Teológiai Kar professzora várta az érdeklődőket.

Az előadó rámutatott, hogy a misztika fogalma manapság erősen problematikus, hiszen annyiféle jelentésben használatos a kifejezés, hogy sokszor elveszít minden specifikus tartalmat. Mindez magával hozza annak szükségességét, hogy meghatározzuk a keresztény misztika alapvető elemeit. Pampaloni atya rámutatott, hogy a fogalom történetét vizsgáló szerzők gyakran "átugorják" a patrisztikus kort, és a misztika kifejezést a különleges vallási élmények, tapasztalatok világára szűkítik. A jezsuita professzor ezzel szemben a misztika fogalmát Isten jelenlétének tudatosításának tekintő meghatározást ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. Ez alapján konkrét példák segítettek megérteni, hogy az egyházatyák mely területeken fedezték fel elsősorban Isten jelenlétének lehetőségét. A Szentírás, a szentségek, a liturgia, az imádság testi dimenziói, az átistenítő kegyelem befogadása napjainkban is értelmezhető konkrét területek, ahol Isten jelenléte megtapasztalható és tudatosítható. Mindezen túl Pampaloni atya felhívta a figyelmet, hogy a középkortól kezdőden napjainkig teret nyerő egyéni misztika-fogalommal szemben az egyházatyák korában a misztikus tapasztalat hordozója egyértelműen a közösség, az Egyház.

A közérthető, praktikus és közvetlen stílusú előadás és beszélgetés nagyban hozzájárulhatott a résztvevők gazdagításához.

 

szöveg: Verdes Miklós

fotók: Bródy-Szilágyi Icus

Kapcsolódó galéria