;

Mit üzennek az egyházatyák korunk emberének?

Újabb előadásra gyűltek össze az érdeklődők a debreceni Myra Kávézóban október 12-én. Vito Limone professzor előadása az idei Teológia Bárkinek sorozat második állomása volt.

A Teológia Bárkinek program tavaly indult, és a korábbiakhoz hasonlóan az előadók olyan témák közös áttekintésére vállalkoznak, amelyek által az érdeklődők közérthető stílusban nyerhetnek bepillantást a teológia mélységeibe. 

A Görögkatolikus Metropólia felkérésére a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola licenciátusi képzésén tanító több nemzetközi szaktekintélyű professzor tart ismeretterjesztő előadásokat a debreceni Myra Kávézóban. Az itt elhangzó előadásokon keresztül szélesebb körben részesülhetnek tudásukból a résztvevők. Ez alkalommal a Vita-Salute San Raffaele Egyetem filozófiai karának kereszténységtörténeti kutatója, Vito Limone tartott előadást „Mit üzennek az egyházatyák korunk emberének címmel?”

Limone az egyetem patrisztikus tanulmányok Genezis Központjában dolgozik amelyet 2012-ben alapított Giovanni Reale professzor, az ókori filozófia történetének szakértője, valamint a San Raffaele Egyetem alapítója, Don Luigi Maria Verzé. Bevezetőjében elmondta, hogy Luigi atya olyan egyetemet hozott létre, amelynek három kara a pszichológia, amely a lélekkel foglalkozik, az orvosi, amely a testtel foglalkozik és a filozófiai, amely a szellemmel foglalkozik. „Luigi atya úgy véli, hogy az embernek ebben a felfogásában, ami a lélek, a test és a szellem egysége, a három dimenzió nem különül el egymástól, hanem elválaszthatatlanul és mélyen összefügg egymással. Ezt a tételt az egyházatyák dolgozták ki” – vezette fel a gondolatait az előadó.

Vito Limone előadása segítségével közelebb hozta korunk emberéhez a gyakran idegennek tűnő első századok keresztény gondolkodóinak tanítását. Vito Limone előadásában számos olyan nézőpontot mutatott be, amelyek akár aktuális problémák megoldására is választ adnak az egyházatyák útmutatásával. Végül olyan értékekre is felhívta a figyelmet, amelyek miatt a kereszténység üzenete ma is aktuális és újszerű.

Jól lehet, a Teológia Bár görögkatolikus kezdeményezés, lelkületében ökumenikus, célja, hogy a Debrecenben élő teológusokat, egyetemistákat, vallásukat buzgón gyakorlókat és a tiszta szívvel Istent keresőket is egyaránt meg tudja szólítani.

A Bár ajtaja minden jóakaratú ember előtt nyitva áll!

 

Fotó: Bródy-Szilágyi Icus/Hajdúdorogi Főegyházmegye